И понеже току що ме подсетиха, че все пак е хубаво да можем да разпънем архива - ето най-великия възможен инструмент за firebird бази данни (няма нечовешкото количество екстри на IBExpert, но е значително по-лесен за ползване).
http://intelrullz.data.bg/IBOConsole.rar
След като го стартирате цъквате с десен бутон върху върха на наличното дърво (пише "SERVERS") и давате register. Параметрите са както следва :
Local/Remote server (на тази машина ли е сървърът).
Server name : IP
Protocol : аз лично съм фен на TCP/IP и дори не съм пробвал други ...
Alias name : с какво име да ни излиза в списъка
Description : някакво описание, от което нищо не зависи, и което е трудно да се намери после:)
Username и Password не мисля да ги коментирам

.
След като се разпъне дървото регистрирате база по същия начин както сървъра.
File е пълният път до базата, както го вижда сървъра (както и в Aton), или Alias-а, деклариран в Aliases.conf .
Цъквате десен бутон на базата, давате disconnect.
После десен утон на backup
на съответното сървърно "клонче" от дървото !!! ->restore :
Alias : File
Filenames : Ако сте на сървъра ще ви излезе прозорец и ще можете да посочите файла от там. На единия ред пишете името на архива(теоритично може и повече, но не съм го пробвал а и не го мисля за нужно). Отново файла трябва да се намира физически на сървъра и се задава по начина, по който той го вижда.
Database :
Server : съвръра, върху който възстановяваме
Alias : Alias name на базата (както сме я регистрирали) по-горе
Опциите поне аз ги слагам както следва :
Page size : 4096 (default)
Overwrite : True (default)
Commit after each table : False (не съм остановил съществена разлика, но все пак като писането в диска е "на куп" май е маалко по-бързо)
Create shadow files : True (default)
Deactivate Indexes : False (default) (в противен случай не се гарантира верността на разпъването ...а и ще трябва Aton да ги активира, което си е излишен source за писане:) )
Validity Conditions : Resotre (default) (не съм сигурен това какво е, но Ignore е лошо нещо:) )
Use all space : False (default)
Verbose output : None (ако дадете screen/file ще получите няколко хиляди реда log, който освен ако няма някакъв проблем ...не е особено необходим).
Натискаме ОК

, чакаме (около 2 минути за архива, над който правех теста), ползваме.
Препоръчвам обаче, където сървъра е под windows архиватора да стои на него ...може да копирате архива където искате, но е по-сигурно, че интернет няма да ви изиграе номер при самото архивиране (а ако се архивира от работна станция губите опцията за upload на архива). Разбира се, не пречи да има >1 архивиращи "кашони".
След малко ще опиша повечко и за fibs опциите (rad беше постигнал някакъв архив, но 1 от процесите беше "гръмнал" и при активирането на индексите ми дава грешка - затова е по-добре да не се прави при слаба връзка към сървъра с базата 8) ).
Надявам се да съм бил полезен - ако има въпроси ... uptime ми е повече от повечето компютри в офиса - обаждайте се по icq/mail/gsm

.