Сега разбрах защо по принцип мразя ДДС-то

Въпроси, мнения и предложения свързани с модула.
Отговори
dido
Мнения: 251
Регистриран: 06-11-2004 22:38

Сега разбрах защо по принцип мразя ДДС-то

Мнение от dido » 03-08-2005 19:00

Имам един проблем със Справките за които не мога да у намеря логичен алгоритъм да се реши, но нали вие знаете и можете всичко все ще измислите нещо.
Имам начини на плащане в сейла /да не кажа че най-големите обороти са по тях/ по които продажната цена е по себестойност на продуктите. Това става като от "Списъка" се избере съответен елемент по които продажната цена се преизчислява по себестойнота на продуктите. До тук добре, но какво става когато се вади справка от manager-a:
В повечето справки имам продажни цени със/без ДДС което е супер и много полезно, но по горните сметки практически не се е начислило ДДС, т.е ако искам справка по продажни цени без ДДС трябва практически трябва да да отделя нещата /продукти, рецепри, каси или по каквото е там справката/ които са приключени по себестойност, т.е тяхната прод.цена без ДДС трябва да я взема от колонката продажна цена С ДДС, а на останалите в колонката БЕЗ ДДС.
Или другия вариант да не се използва колонката продажни цени без ДДС - това добре ама как да убедя и да накарам това да не го правят и останалите около 18-29 души които ползват manager-a и как те да го запомнят "вовеки" та да не дават неверни справки и да пишат неверни анализи.

Потребителски аватар
alex
Site Admin
Мнения: 1546
Регистриран: 02-11-2004 14:26
Име: Александър Димитров
Местоположение: Пловдив
Контакти:

Мнение от alex » 04-08-2005 08:39

Маркирайте дадените артикули с увеличение 20%. Това може лесно да се направи от "Списък" в Сторе.
В противен случай излиза че маркирате данените артикули на загуба. Купили сте нещо за 1.20 с ддс, в Сторе влиза доставна цена 1.00, продавате го на 1.00 и остава 0.20 "загуба". Също така въпросните сметки не се закриват в брой, така че невиждам какъв е проблема.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

dido
Мнения: 251
Регистриран: 06-11-2004 22:38

Мнение от dido » 05-08-2005 08:33

Проблема е следния:
1. Тия неща наистина трябва да се маркират по себестойността на продуктите без ДДС защото счетоводството така държат да е - това са неща които не се плащат от клиентите и в повечето случаи се маркират само за отчетност, в същото време повечето от тези продажби се прехвърлят автоматично в счетоводната ни програма с продажната си цена, затова трябва да са по себестойност /така поне счетоводството държи да бъде/. Има вариант в счетоводството да се вкарват "ръчно" като в сяела се маркират с +20%ДДС, а в счетоводството в крайна сметка влизат без ДДС, но тогава ще ни за "вземе здравето" от засичане - практически много трудно ще се проверява това което е маркирано със отишлото в счетоводството.
2. Така е маркирано последните 2 години, а може би и повече и практически справките за тия минали времена са "около" тази стойност по горната причина.
3.Реално на тия суми не се плаща и начислява ДДС и правенето на такива изкуствени начисления на 20% не е много логично май.
Знам че такова нещо няма да е лесно за реалнизация, но по-скоро в бъдещи приложения ми се струва по-удачно за всеки начин на плащане или както е сега елемент от "списъка" да има отделен процент за ДДС и справките да се съобразяват с него за конкредтния случай дали има вкл'чен %ДДС или няма.

Отговори