Клониране на диск.

Отговори
kondev
Site Admin
Мнения: 2186
Регистриран: 02-11-2004 17:23
Име: Петър Кондев
Контакти:

Клониране на диск.

Мнение от kondev » 02-02-2012 17:45

В една от предните теми описах, че смених HDD на един комп със SSD. Направих го чрез клониране. След 2 седмици занимавка се оказа, че има нещо, което е добре да напиша тук, защото ми се струва полезно инфо.

Ситуацията беше следната: Инсталирам Win7 64bit на чисто. Пълня го с програми. Виждам, че компа работи бавничко и му вдигам RAM-а от 1.5GB на 4GB. Пак работеше бавничко. Взех му SSD Corsair 60GB и клонирах от стария диск. Системата заработи драстично по-бързо. Въпреки това, филмите накъсваха по неизвестни причини. Пробвах с една камара плеъри и кодеци, но резултата не беше много по-добър - всеки плеър имаше нещо нередно. Накрая взех и преинсталирах всичко наново.

Ето резултатите от бенчмарка на windows-a :

на клонирания диск, на нова инсталация:

Processor - 2,2 - 2,9
Memory - 4,4 - 4,6
Graphics - 2,1 - 4,3
Gaming graphics - 3,0 - 5,3
Primary HDD - 5,5 - 6,7

Резултата е драстично по-добри показатели след преинсталация.
Изводи (поне в този случай): клонирането крие рискове и системата след него не работи съвсем стабилно. Може би това е заради голямата разлика HDD и SSD.
Странното в случая е, че се промениха параметри които нямаха никакво отношение към диска - вдигна се процесора с 0,7, графиката с 2,1. Може би тези неща са от това, че първия windows е инсталиран на 1.5G RAM а паметта 4G e добавена после. Това пък навежда на мисълта, че дори без никакви клонирания, ако просто отворим компа и му добавим памет, може системата да работи доста по-зле, ако не се преинсталира - странно :roll: .
Преструвай се на умен - мълчи по-често!

Потребителски аватар
stoar08
Мнения: 1548
Регистриран: 09-11-2004 08:15
Име: Стоян Арабаджиев
Местоположение: Самоков

Re: Клониране на диск.

Мнение от stoar08 » 02-02-2012 20:36

От много време съм единствения човек (поне в обкръжението ми няма други), който не вярва в клонирането (все още не съм ползвал novell image-а на сайта, а norton ghost е само когато има софтуер, който не мога да регистрирам след преинсталация на умрял хард ...) - истината е, че до момента нямах обективна статистика по темата :)))

По принцип Windows има много много много странна визия за хардуера и в registry има умопомрачително количество глупости (ако някой някога е местил hdd на др място на дъното, знае, че се намира като нов хардуер). Предполагам, че в случая се опитва да се самооптимизира и вероятно регулира кешове и 'фонови оптимизационни процеси'. При добавяне на RAM първите се увеличават, а SSD намалява нуждата и от 2те, ако ОС е 'SSD-Aware'.

При Linux го няма този проблем и спокойно ползвам

Код: Избери всички

dd if=/dev/sda5 of=/dev/sdb5
Там kernel-а boot-ва, чете правилата за имената на хардуера (за да има на какво да стъпи другата конфигурация) и прави цялото това 'нагаждане' от начало. Практически безболезнено е например преминаване от ata към sata към ahci (в 99% от случаите се променя точно 1 файл), което за Windows не винаги е изобщо възможно.
Пробвал съм го дори при машини с различни дъно/процесор/чипсет и след подобна маневра си тръгва директно с оптимална производителност (естествено, трябва ядрото да има необходимите драйвери и за 2те конфигурации, но за момента вмествам всичко нужно в 3-4MB kernel:)).
Моля ви, като прочетете тема пишете по едно мнение да не ви търся по icq/телефон после ...

kondev
Site Admin
Мнения: 2186
Регистриран: 02-11-2004 17:23
Име: Петър Кондев
Контакти:

Re: Клониране на диск.

Мнение от kondev » 03-02-2012 08:24

stoar08 написа:...все още не съм ползвал novell image-а на сайта...
Това жУвотно работи без проблем. :)
Преструвай се на умен - мълчи по-често!

Отговори