Страница 1 от 1

Неточност при работа с филтър

МнениеПубликувано на: 13-11-2015 17:27
от Pitcher
В Справка продажби по асортименти има неточност във филтъра за асортименти. Ако заредиш справката, като изключиш определени асортименти, които участват в дадена група, те пак излизат в справката. Пример: Зареждам справката, като от филтъра изключвам всички цигари, но сумата е същата като при заредена справка с всички включени филтри. Размаркирам групата цигари и всеки един вид цигари поотделно и тогава справката ми наистина изключва цигарите.
Като цяло селектирането на група в този филтър не работи коректно.

Re: Неточност при работа с филтър

МнениеПубликувано на: 16-11-2015 17:12
от alex
Първата част на филтрите (групите) и втората част (отделните асортименти), работят с условието "ИЛИ".
Т.е. показват се резултатите отговарящи на първата част от филтъра ИЛИ отговарящи на втората част.

Re: Неточност при работа с филтър

МнениеПубликувано на: 17-11-2015 13:06
от Pitcher
Това създава неудобството, описано в по-горния пост. За да си направиш коректно справката трябва да изключиш едновременно и групата и самата рецепта.
Т.е. ако искаш да генерираш справка за продадени асортименти, но без група "Летни коктейли" например, трябва да се деселектира групата и всички, участващи в нея. Това не е проблем при наличие на 5 рецепти в група, но при 25 е.
От друга страна клиентът казва: "Аз досега си правя справката като си изключвам групата "Цигари", а то излиза, че не е вярна. Аз как да вярвам в коректността на другите справки.
Нормалната работа би била: махаш групата - автоматично се демаркират и всички участващи в нея, демаркираш определена рецепта - само тя се изключва от справката, демаркираш всички рецепти, участващи в дадена група - автоматично се демаркира и групата.
Прави ми впечатление, че и във филтър "Титуляри" е така.

Re: Неточност при работа с филтър

МнениеПубликувано на: 17-11-2015 13:13
от alex
Първо се натиска Ctrl+A, за да изключат всички отметки. След това се селектират необходимите групи. Не мисля че е трудно. Освен това може да се направят и запис на избраните филтри в подсправка...

Re: Неточност при работа с филтър

МнениеПубликувано на: 23-11-2015 20:14
от Pitcher
Не е трудно, НО въпросната база е със повече от 20 реално използвани групи с асортименти. Това означава, че трябва да се натисне веднъж Ctrl+A, след което да се отметнат (цъкат една по една с мишката) 19 групи (понеже няма как да маркираш само групите наведнъж и да изключиш една), за да получиш желаната справка.
Отделно се обзалагам, че болшинството от клиентите или поне хората, които генерират справки, не знаят тази малка особеност във филтрите.
Моля, поясни това за записването на селекцията на филтрите в подсправка.

Re: Неточност при работа с филтър

МнениеПубликувано на: 23-11-2015 21:25
от alex
маркират се необходимите филтри от различките комбота, избират се видими колони, ширина и всичко, в диалога което може да се променя:
Untitled20151123212251.png


записва се като под-справка (оформление):
Untitled20151123212312.png
Untitled20151123212312.png (20.82 KiB) Прегледано 16791 пъти


новата подсправка се появява като под меню на основната справка:
Untitled20151123212348.png


както и в подменюто на самата справка:
Untitled20151123213218.png


а иначе макрикането на поредица от елементи на филтри страва с Shift + стрелките

Re: Неточност при работа с филтър

МнениеПубликувано на: 25-11-2015 12:55
от Pitcher
Убеди ме :)